CHŘIBŠTÍ VČELAŘI
včelařský klub v přírodním parku Chřiby

ZO ČSV klub kroužek novinky fotogalerie videogalerie produkty kontakty

na co nesmí včelař v únoru zapomenout
(zdroj - časopis Včelařství)

  • odebrat vzorky na vyšetření přítomnosti roztoče Varroa destruktor (nezapomeňte, že doba od očistění podložky po poslední fumigaci musí být alespoň 30 dní; jinak je vorek zkreslený a neodpovídající skutečnosti)
  • včelaři kočující se včelstvy musejí současně požádat o provedení rozboru měli na přítomnost původce moru včelího plodu
  • chovatelé matek musejí navíc zaslat vzorek včel na vyšetření ohledně výskytu nosemy a roztočíka
  • zúčastňovat se odborných přednášek či jiných forem sebevzdělávání

    svátek slaví - jména ČR Gizela



    autor webu - Miroslav Smatana - © 2011
    mob. 777 103 005, email: msmat@email.cz



  • nastavte si tyto stránky jako vaše domovské

    NABÍDKA VLASTNÍ PRODUKCE ČLENŮ VK a VKM
    Nabídka medu přímo od včelaře Víte, že medy jsou pouze dva ??

    květový a medovicový - rozdíl je pouze ve zdroji snůšky - květový nektar nebo medovice stromů a keřů. V podstatě - vytočený med bude mít vždy něco z obou - takže se jedná od dva póly možných medů. Někde uprostřed je jejich rozlišení obtížné - proto lze s klidem v duši říkat o medu smíšeném.


    MED KVĚTOVÝ (nektarový) - přírodní koncentrát z květů rostlin - nektaru. Je výborně stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy, proto vhodný zejména pro děti a starší lidi. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky. Tento med se vytáčí v jarním období. Mezi hlavní včelí zdroje patří řepka, slunečnice, akát. Tento med je světlé barvy a jeho hlavní znak je rychlá krystalizace.






    MED MEDOVICOVÝ - je zlatavě tmavší barvy (což způsobují rostlinná barviva, která jsou obsažena v míze dřevin). Vzniká činností včel za spolupůsobení mšic a dalšího hmyzu ze šťáv převážně lesních stromů a keřů - medovice. Obsahuje složitější cukry a zejména více minerálů, proto je vhodný pro sportovce a těžce pracující. Je vzácnější, protože jeho výskyt v roce závisí nejen na lokalitě, ale i na vývoji počasí. Vytáčení tohoto medu začíná až v letních snůškách, má palčivější chuť a lepší vůni. Krystalizuje mnohem později a je tmavé barvy.






    Že jste slyšeli i o jiných medech ??

    Ale ano - zejména u květových medů lze rozlíšit vůni a příchuť dle převládajících druhů květů, ze kterých včely nektar přinesly. Pořád se ale jedná o květový med. Mezi nejznámější a nejvydatnější zdoje květových medů jsou květy řepky, lípy, akátu, slunečnice a pod. A právě tato upřesnění můžete najít na etiketách sklenic s medem.

    Tyto druhy medu vznikají bez výraznějšího přičinění člověka.

    Další můžou vznikat již s podílem zásahu člověka - přimýcháním přísad do medu vznikne třeba med s mateří kašičkou, med s pylem, nebo lze med ochutit různými aromatickými bylinami.

    Pastový med je opět jeden z výše uvedených (častěji květový), který byl ve správný okamžik a vhodným způsobem mechanicky rozmýchán a tým mu bylo zabráněno zkrystalizovat do kompaktního, těžce natíratelného stavu. Tuto vlatnost si po správném zpastování zachová již trvale a neubere to nic na jeho kvalitách a výživných hodnotách. Jde o mnohem lepší způsob zpracování krystalizujícího medu, než je jeho opakované rozehřívání do lidem líbívějšího stavu. Netuší však, že se takto často můžou setkat s medem se zničenými enzymy a některými vitamíny, nebo že kupují med chemicky ošetřený.